maanantai 21. tammikuuta 2019

Ensimmäinen viikko Nimesissä, sekä kulttuurin/tapojen seuraamista.

Toinen viikko lähti nyt käyntiin, mutta kerron ensimmäisen viikon tapahtumia. 

Maanantai (14.1) aloitimme päivän koulussa leipomalla tuotteita, joita valmistamme Suomessa. Päädyimme leipomaan pullapitkoa, korvapuusteja, kaneliässiä ja tuulihattuja. Kaikki onnistui todella hyvin ja tuulihatut ovat näköjään hyvin suosittuja leivoksia! Kaneliässiä kutsutaan Sablé:iksi täällä (sama valmistus massa). Tiistaina ja keskiviikkona leivottiin vuorostaan Ranskan tuotteita. Ranskan pohjoisella alueella leivottua leipää, patonkia, jota käytetään täytettyjen patonkien valmistamiseen. Croisantteja ja Pain au chocolat on kirjaimellisesti käännettynä: Suklaaleipää, mutta se valmistetaan rullaamalla lehtitaikinaan kaksi suklaa tankoa väliin. Mukavia yhdeksän tunnin koulupäiviä oli. Torstaina käytiin tutustumassa työpaikkoihin ja minun toiseen asuntolaan. Muutto oli tarpeellinen minun työmatkan lyhentämiseen, joten nyt asun paikassa nimeltä Baillargues (20.1). Perjantai ja lauantai oli avointen ovien päivä asuntolassa/koulussa Nimeksessä, joten leivoimme ja olimme "näytillä", että ulkomailta opiskelijoita tulee Ranskaan opiskelemaan alaansa.

Täällä Ranskassa on myös aikuiskoulutusta, joten kahdessa eri ryhmässä olemme työskennelleet. Ensin 17-19 ikäisten kanssa ja sitten aikuis-opiskelijoiden kanssa. Nuoret tekivät koristeleipiä näytille tulevaan Avoimet ovet päiviä varten (kun me leivottiin aiemmin mainittuja leivoksia)  kun taas aikuisopiskelijoiden kanssa tehtiin omenapiirakkaa, alusta alkaen valmistettua vaniljakreemiä, tuulihattukakkua.


Leipureiden koulutus menee koulussa ja töissä käymisessä. Aamuyöstä mennään töihin ja sitten töiden jälkeen mennään asuntolalle viettämään vapaa-aikaa ja illasta käydään koulua. Kierto alkaa sitten alusta. Opettaja ja oppilaan välinen yhteys ei ole pelkäästään sitä, että opettaja on opettaja ja oppilas on oppilaana vaan he viettävät myös aikaa ja hauskanpitoa vapaa-ajalla. Esimerkiksi mitä olen käynyt ravintolassa niin opettaja Emil on ollut mukana ja yleensä 5-8 oppilasta + me. Todella ystävällistä porukkaa ovat ranskalaiset! Tervehdys tapoihin kuuluu: miehet kättelevät ja jos tervehditään perhettä tai hyviä ystäviä niin poski pusuilla tervehditään myös ja naiset tervehtivät kaikkia kolmella poski pusulla täällä eteläisessä Ranskassa, pohjoisessa kahdella poski pusulla tervehditään.

Minun työt alkavat tiistaina ja päättyvät perjantaihin. Työpäivien ajankohta on aamu 6 alkaa ja päättyy iltapäivä 14.00. Todella innoissani olen ja ei ole kovaa jännitystä työstä. Työpaikassani työskentelee kanadalainen ja siellä puhutaan enemmänkin englantia, joten kielimuuri ei ole kovin korkea.
(Kirjoitettu maanantaina 21.1)

Tuulihattuja, pullaa ja kaneliässiä


Pain viennois.


Ranskalaisten opiskelijoiden tekemiä koristeleipiä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti